21 Haziran 2012 Perşembe

Kozmetiğin Güzellik İçin Değeri?

Mısır Kraliçesi Kleopatra binlerce yıldır bunun öncüsü oldu. Gözlerin etrafında biraz yeşil bakır ve siyah sürme, yanaklarda ve dudaklarda biraz kırmızı demir; Madonna onun yanında hiç kalırdı. O zamandan beri 12 yaşından büyük birçok kadın (ve bazı erkekler) kırışıkları gizlemek, genç görünmek ve karşı cinsi çekmek için makyaj sanatının inceliklerini uyguladılar.
Eski kozmetikler kurşun, arsenik ve cıva gibi toksik maddelerden yapılıyordu; bunlar uzun süre kullanıldığında cildi yiyip bitiriyordu. Daha güvenli kozmetikler son 200 yıldır kullanılıyor. Yine de kurşun gibi toksinler makyaj malzemelerinde görülmeye devam ediyor.
FDA kozmetik endüstrisini denetlese de, bu kontrolün tasması çok sıkı değil. Krem ve kozmetiklerin çoğu pek çok bileşen içeriyor ve bu bileşenlerin herhangi biri bir tür alerjik tepki olan dermatite neden olabilir.
En büyük suçlu kokular, ama kimyasallar (p-fenilenediamin ve gliseril monotioglikolat gibi), UV koruyucu kremleri, reçineler ve tırnak akrilatlar da birçok alerjik tepkiye yol açar.
Eğer bir alerjik tepkiden rahatsızsanız, bunun nedenini belirleyecek bir test uygulaması için dermatoloğa ya da alerji uzmanına başvurmalısınız.
Farkında olunması gereken bazı tehlikeler şunlardır:
• Orta Doğu, Asya ve Afrika’da sürme hâlâ eyeliner yerine kullanılmaktadır. Bu ürünlerin yarısından çoğu kurşun içerir. Bunları kullanan kişilerin vücudunda kurşun seviyesinin yüksek olduğu görülmüştür; bu da sinirlere zarar verebilmektedir. Yakın zamanda Çin’de üretilen rujlarda da kurşun bulunmuştur.
• Pudralar yüzün rengini güzelleştirir ve aynı zamanda yağı emer. Bunlar talktan (magnezyum silikat) ya da magnezyum karbonat (tebeşir) eklenmiş çinko stearattan yapılır. Solunan talk ve titanyum dioksit bazı bilim adamları tarafından kansere kadar gidebileceğine inanılan akciğer hasarlarına yol açtığından, talk içeren pudralardan uzak durmak iyi bir fikirdir.
Sektör, “yeşil” kozmetikler yaratarak buna tepki vermeye başlamaktadır. Kadife pürüzsüzlüğünde^ mısır nişastasından yapılan pudra, akciğerleriniz için zararlı olan minerallerin yerini güvenle alabilir.
• Rimelde mikroplar barınabileceğinden, koruyucular kullanılmalıdır. Rimel, kozmetiklerin belki de en tehlikelisidir. Bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu riskleri vardır; koruyuculara karşı aleıjik tepkiler görülebilir. Boyalar, gözkapağının içini kalıcı olarak renklendirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder