12 Haziran 2012 Salı

Cilt Yaşlanması Durdurulabilir mi?

Pek çoğumuz güzel bir cildi metrelerce ileriden ayırt edebiliriz. Bunun nedeni, sağlıklı ve güzel bir cildin bütün özelliklerini bir çırpıda sayabilmemizdir. Nemlidir, sıkı ve esnektir, fazla yağlı değildir, gözenekleri temizdir. Ama bu konuda en büyük mit, cildin yaşlanmasının durdurulabildiğidir.
Hangi ürünleri kollanırsanız kullanın, hangi işlemlerden geçerseniz geçin, zamanın cildinizi çekmesini, sarkıtmasını ve yıpratmasını durduramazsınız. Ancak bunu önemli ölçüde yavaşlatabilir ve cildinizin daha sağlıklı görünmesini ve olmasını sağlayacak şeyleri teşvik edebilirsiniz.
Cildin yaşlanması hücreler arasındaki matriste, dermiş içinde ya da yüzeyde gerçekleşebilir. Şöyle ki:
Cildiniz yağ (lipid olarak adlandırılır) salgılar. Seramidler adı verilen yağ asitleri cildin stratum korncum denen dış tabakasının korunmasına yardımcı olur; böylece cilt neminiz artar ve daha az hassas hale gelir. Bu yağ asitlerini üzerinizde bir zar olarak düşünün; tıpkı balıkların üzerindeki kaygan zar gibi. Bunlar sizinle dış dünya arasında ekstra tampon görevi görürler.
Seramid yoğunlukları yaşlanmayla ve sabun ve alkol gibi yağ emülsifiyerleriyle yıkama sonucunda azalır. Elbette önerimiz insanlara ve kirli nesnelere dokunuyorsanız “yalnızca su kullanmanız” değil. Ancak yalnızca su kullanmak, sizin için yararlı olan bu seramidlerin korunmasına yardımcı olur.
Yaşlandıkça cildinizin daha ince, donuk ve cansız görünmesini beklersiniz; ama bu değişimlerin gerçekleşme hızını kontrol edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder