28 Mayıs 2012 Pazartesi

Çocuklar ve Satranç Oyunu

Günümüzde anne babaların en önemli sorunlarından biri çocuklarının eğitiminde karşılaştıkları zorluklardır. Hayatın bir simülasyon sonucu olarak düşünülen satranç sporunun çocuk eğitiminde olumlu ve kalıcı etkileri olduğu kabul edilmiştir. Dünya eski satranç şampiyonlarından Alekhin ben kendimi satranç sayesinde eğittim diyerek satrancın önemini belirtmiştir.


Konsantrasyon için öncelikli etken motivasyon bir işe başlarken onu istemek başarmanın yarısıdır bu her zaman böyle olmuştur, istek olduğu sürece başarılamayacak hiç bir şey yoktur. Çocukların bir konu üzerinde konsantre olamamaları ebeveynler olarak her zaman bizi düşündüren bir durumdur.Çocuk daha çok ilgisini çeken ,istediği,ve eğlendiği durumlara karşı istekli olur ve konsantre olur ve konsantre olmayı başarabilen çocuklar her zaman okulda derslerinde daha başarılı olmuşlardır.


Satranç oyunda olduğu gibi yaşamda da kısa ve uzun vadeli hedefler olması gerektiğini vurgular, amacı olmayan bir oyunun yaşamda bir şey ifade etmeyeceğini de bilmek gerekir. Satranç da oluşacak bir çok hedef öncelikle zihinde canlandırılır ve daha sonra satranç tahtası üzerinde hamleler gerçekleştirilir. Hafızayı arttıran temel unsur belleği zorlamaktır satranç oynayan bir çocuk üzerinden uzun zaman geçse dahi bu oyunu unutmaz çünkü algıda kaydettiği durumlar ve hamleler ona yaşamı sırasında da yardımcı olacaktır ve bilgilerin sürekli sıcak kalmasını sağlayacaktır.Çocuklarınıza satranç oyununu mutlaka öğretmelisiniz çocuk her zaman ilgisini çeken oyunlara karşı istek duyar ve o oyunu oynar siz ebeveynler olarak çocuğunuzu her zaman meyilli olduğu konulara ve ilgi alanına giren oyunlara yönlendirmeli ve o konuda da yol gösterici olmalısınız ancak bunun yanı sıra eğitici öğretici olduğunu düşündüğünüz ve gerçekten de eğitici, öğretici, deneme, yanılma yöntemini kullanacağı, hayal dünyasını geliştirmeye yardımcı olan, yaratıcılığını sağlayan oyun hamurları, puzzle, legolar, bazı bilgisayar oyunları ve satranç bu oyunlardan bazılarıdır çocuğunuzu eğitici ve öğretici oyunlara yönlendirmeniz onların gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder