28 Mayıs 2012 Pazartesi

Bebekler İçin Oyuncaklar

Bebekler için ilk oyuncaklar neler olmalıdır?


Sallanan oyuncaklar, renkli oyuncaklar, ışıklı oyuncaklar bebekler için ilk oyuncaklardan sayılabilirler, sallanan oyuncaklar hareket halinde olduğu için yeni doğan bebeklerin 0-3 aylık döneminde oldukça fazla ilgilerini çekebilirler, renkli oyuncaklar ve ışıklı oyuncaklarda bebeklerin algısını ölçtüğünden dolayı dikkate çekicidirler bebekler için, ancak dikkat edilmesi gereken önemli kurallar vardır sallanan oyuncaklarda nesne bebeklerin algısını geliştirmektedir, ara sıra oyuncakların yerlerini değiştirdiğinizde bu farkı hissedecektir, renkli oyuncaklarda canlı renkler seçilmesi önemlidir mavi, yeşil, kırmızı renkler ilgi çekici olabilirler yatağının yakınına monte edilebilir veya bırakılabilir. Renkli oyuncaklar döndükçe veya hareket ettikçe bebeğin başı hareket edecek kontrolünü sağlayabilecektir. Sesli oyuncaklarda ise bebeğin etrafındaki kişileri veya çevresini fark etmesini sağlar, karşıdaki kişide veya bebeğin anne-babasının elinde sesli bir oyuncak varken bebeğe uzaktan şirinlikler yaptıklarında bebek hareketlenir ellemek ona gitmek ister hareketli bir hal alır, işte bu aslında karşıdaki nesne dikkatini çektiği için bebeğin verdiği bir tepkidir, ama sesli oyuncaklarda da dikkat edilmesi gereken durumlar bebeğin kulağına çok yakın olmaması bebeğin kulak sağlığı işitme sağlığı açısından önemlidir, farklı sesler geliştirebilirsiniz, bunlar müzik kutusu cd çalar radyo olabilir bebeğin uyku zamanlarında da sessiz bir ortam yaratmaya çalışmak yerine sesli müzikli bir ortamda uyumasını sağlamak bebeğin daha rahat, huzurlu, mutlu uyumasını sağlar ve dinlendirir.


Oyuncaklar bebeklik dönemlerinde çok önemlidir, bebeklerde algılama, kontrol, hareket el kol hareketi, farklılıkları hissetmek gibi birçok özelliğinin gelişmesini sağlar ve buda oldukça önemlidir. Bebeğin dış dünyayı daha fazla tanımasına olanak sağlar, işitsel hareketsel ve duyusal olarak bebeği geliştirir. Bebebğin daha sonraki dönemlerinde çocukluk, özerlik gibi dönemlerinde daha iyi gelişmesine başlangıç sağlar.
Çevresinin daha çok farkında olan bir bebek, iletişime daha açık, çevresi ile daha fazla iletişim kuran daha mutlu daha huzurlu olarak gelişir. Çocukların gelişimi sağlıklı büyümesi, iletişime açık olması ve daha fazla iletişimde olması seçilen oyuncaklarla eşdeğerdedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder